Lena Mellin får Skampriset Skabbhunden

Jakten på läsarnas klick och effektiva konverteringar – i det här fallet tecknade plus-prenumerationer – fick Lena Mellin på fall. Nu är hon tilldelad en liten sorgsen skabbhund.

Lena Mellin och Aftonbladet marknadsför plus med nakna kvinnokroppar och morbiditet

Få har undgått fallet Kim Wall, reportern som tog en ubåtstur med en uppfinnare och som nu hittats styckad. Det morbida i historien kittlar samma nyfikenhet som en bilolycka eller smaskigt skvaller. Kvällstidningarna har citerat ”nära vänner” (läs: löst bekanta) som gjort uttalanden och fått sin stund i rampljuset. Kulmen var Aftonbladets plusartikel som marknadsfördes med en bild på ett naken kvinna i ett vattenfyllt kärl.  Varför hade de valt den bilden måntro?

Aftonbladets snuskreklam för plus

Vi frågade Lena Mellin om hon tyckte bilden var ett lämpligt sätt att marknadsföra aftonbladet plus, hon svarade mejlledes:

– Den nakna kvinnan är ett konstverk vilket också framgår av artikeln.

Ja, det är ett konstverk Lena, men ni använder bilden för att sälja. Ni tjänar pengar på fallet Kim Wall och att koppla ihop det med en bild på en naken, möjligen död, kvinnokropp. Ni vill väcka smutsiga begär hos oss som ska göra att vi ger er pengar. Därför får du Skabbhunden Lena.

Det här händer när vi ser bilder av döda eller nakna kroppar

Pupillerna vidgas. Pulsen går upp. På samma sätt som om vi ser en naken människa. Aftonbladets reklam för plus lyckas få med båda elementen. Riktigt effektiv reklam. Forskaren Stuart Steinhauer (University of Pittsburgh School of Medicin) säger att orsaken till detta är okänd men att vidgade pupiller är en bieffekt av att vi försöker processa något som är viktigt.  Bilder av nakna och döda kroppar är ett effektivt sätt att få oss att vakna till och få något att ”poppa fram” på skärmen i en värld som präglas av klickonomi.
– En välförtjänt skabbhund till aftonbladet och den ställföreträdande ansvariga utgivaren Lena Mellin.

Här kan du läsa om bakgrunden till priset och historien om skabbhunden.

 

Kommentarer inaktiverade.